Predstavnici civilnog sektora razgovarali su jutros sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o vladavini prava, pravosuđu, reformi institucija i regionalnim pitanjima.

Milan Antonijević kaže da je Merkelova dobro obaveštena o situaciji u Srbiji i svesna izazova koji se pred Srbijom nalaze.

Antonijević, koji je direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), u izjavi Tanjugu ocenjuje da Nemačka pažljivo prati proces pregovora Beograda i Prištine, ali da je kancelarka svesna i važnosti tema koje ne bi trebalo da budu zaboravljene i u senci Kosova, poput vladavine prava i ljudskih i manjinskih prava.

"Merkelova je vrlo dobro obaveštena o situciji u Srbiji, što je dobro. Detalji o kojima smo govorili idu u prilog tome da je raspoloženje prema Srbiji takvo da se prati svaki pokret, sve što se dešava na unutrašnjem planu i sve što može poboljšati položaj građana", rekao je Antonijević. 

Predstavnici civilnog društva poručili su u razgovoru, navodi Antonijević, da bi do otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU trebalo da dođe u što kraćem roku, posle čega bi se ušlo u proces reformi institucija, izgradnje demokratskih i nezavisnih tela, a Antonijević veruje da u tome imaju i saglasnost kancelarke Merkel.

"Njene poruke su više bila pitanja koja je postavljala civilnom društvu, tako da možemo zaključiti gde će biti fokus nemačke politike - da su to prva poglavlja koja ćemo otvoriti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, pravosuđa, bezbednosti", rekao je Antonijević i dodao da je nemačka kancelarka veoma pažljivo slušala izlaganja predstavnika civilnog društva.

Sa Merkelovom je bilo reči i o tužilaštvu i nezavisnosti nekih drugih organa, kao i o nezavisnim institucijama i njihovom položaju, ekologiji, poljoprivredi i drugim oblastima u kojima će Evropska unija moći da pomogne. 

Predstavnici civilnog društva sa Merkelovom su razgovarali i o regionalnim pitanjima, između ostalog i o poseti premijera Aleksandra Vučića Sebrenici, i saglasili se da je to pozitivna poruka i da može imati dobre efekte po region. 

"Nadamo se da će i ta poruka koja bude poslata u Srebrenici biti dovoljno jaka da to i opravda", rekao je Antonijević. 

Antonijević je ocenio da Nemačka veoma pažljivo prati proces pregovora sa Prištinom i dodao da jučerašnja poruka Angele Merkel da se vidi velika spremnost Beograda na stvaranje kompromisa, govori da je dijalog u ovom trenutku na nivou koji zadovoljava EU i Nemačku. 

"Vide se teme koje se otvaraju, jasno je da se ne beži očigledno od nekih tema, a to jesu teške stvari i za Srbiju i za region i mislim da je i sama kancelarka veoma svesna tih problema, svih izazova koji stoje pred Srbijom, ali i svih tema koje ne treba da budu zaboravljene i budu u senci Kosova, a to su vladavina prava, ljudska i manjinska prava i sve ono što se tiče građana Srbije", naveo je Antonijević.

Na radnom doručku sa Angelom Merkel bili su i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić, izvršna direktorka Građanskih inciijativa Maja Stojanović, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i predsednik savetodavnog odbora Ajsak (ISAC) fonda Milan Pajević. 

Autor: